Skadarsko jezero

Skadarsko jezero i Virpazar postaju omiljeno izletište Podgoričana i odredište ljubitelja prirode, kajakinga, jedrenja na dasci, biciklističkih i šetačkih tura iz cijele Crne Gore. Staze oko nacionalnog parka jedinstvene su po spoju ekološki očuvane okoline i kulturno-istorijskog bogatstva njegovih sela, crkvica, vodenica i mostova.
Most Mare Neskove
Jedna od markiranih pješačkih tura vodi duž rijeke Oraoštice, preko mostova Mare Neškove i Opačac, kroz crmničko selo Dupilo. Stazu prate i predanja kao ono o nastanku mosta Mare Neškove: priča kaže da je s jedne strane rijeke Oraoštice živjela Mare, lijepa čobanica, a s druge Neško, koji je bacio oko na nju. Da bi se vidjali i da Mare ne bi kvasila noge, Neško je napravio most kao svjedoka svoje ljubavi.

Skadarsko-11.jpgSkadarsko-21.jpgSkadarsko-31.jpgSkadarsko-41.jpgPelikan-11.jpgPelikan-21.jpgPelikan-31.jpgPelikan-41.jpg

Brojke o nacionalnom parku:

-Skadarsko jezero je najveća slatkovodna površina na Balkanu (370 do 530 kvadratnih kilometara), a njegove 2/3 pripadaju Crnoj Gori, do granice s Albanijom.

- Jezero je kriptodepresija jer se neki djelovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Zovemo ih oka, i ima ih oko 30. Najdublje oko je Raduš dubine 60 m. Prosječna dubina Jezera je oko 6m.

-Jezero je najveće stanište ptica u Evropi, gdje u zaštićenom močvarnom staništu boravi preko 280 vrsta.

-U vodama Skadarskog jezera živi 48 vrsta riba, od kojih je 15 endemičnih.

-Uz autohtone vrste ribe – krapa i ukljevu, koje se mogu naći samo u Skadarskom jezeru, interesantno je da se ovdje love i neke morske ribe, kao što su jegulja, cipol, skakavica i kubla.

-25 biljnih vrsta koje rastu na jezeru su rijetke i endemične, a bijeli i žuti lokvanj su sinonimi jezerske ljepote.

Skadarsko-61.jpgSkadarsko-71.jpgSkadarsko-51.jpgSkadarsko-81.jpg

Nema Komentara »

RSS komentari. TrackBack URL

Postavite komentar